Nyheter

190810 - Flatmästerskapet i Olofström

Lokatten och jag gjorde en hygglig runda och fick ihop 18, 14, 20, 16, 20 = 88p vilket placerade oss på 23 plats av ca 180 anmälda. En härlig helg bland flatvänner där Linnea & Vix vann nybörjarklassen, Marie & Svea vann veteranklassen och Per & Kells vann elitklassen. 

Nyheter

190707 FRK Smålands sommarträff

Premiär i ökl för Lokatten. Vet att vi inte riktigt är färdiga men valde ändå att starta för att se vad han verkligen kan, i skarpt läge. Vid dirigeringarna börjar han vingla på linjen ca 40 meter ut så det är bara att träna vidare och successivt öka på längderna. Sista stationen klarade han med lite stöd, det var dubbel på linje och vi fick 16 poäng där. Ser man det från den positiva sidan så är det en ökl uppgift som sitter. Förutom tävlingen hade vi en härlig helg med flatvänner på Vidinge gård. 

Mentalbeskrivning 190702

Nu har Lokatten känd mental status. Genomförde mentalbeskrivningen ikväll med 1:a på skotten. Sammanfattningen av beskrivaren var "en nyfiken, orädd och balanserad hund". Kul!

Rallylydnad i Lenhovda 190530

Nu är vi klara för avancerad klass. Vid dagens tävling fick vi med oss två kvalificerande resultat, 85 resp. 90 p och är därmed uppflyttade till nästa klass. Känns som att vi skulle behöva lära in ett fotgående om vi ska klara avancemanget upp. Får se om min motivation räcker till det...

Premiär i rallyns fortsättningsklass 190505

Lo fick med sig två kvalificerande resultat från dagens rallytävling. I ena klassen var han riktigt på topp och vann med fina 96p vilket belönades med en hjälm!?! I andra klassen hade vi lite mer strul men slutade på 78p. 

Summering 2018

Tävlingsåret 2018 blev inte alls som planerat. Louie gjorde en blek premiär i utställningsringen och fick diplom i rallyns nybörjarklass. Det blev inte något viltspår, MH, FBR, unghundsderby eller b-prov. Tre wt-starter blev det dock och en gång fick vi till det så vi är uppflyttade till ökl. 

Min älskade Jazz inledde ju året med att skada sig så det blev ingen träning och inget tävlande på hela våren. Träningsmässigt kom vi igång efter midsommar och då var Jazz på tå och topp. Det märktes inte ett dugg att vi varit borta från träning i åtta månader. Gjorde en fin nystart sommarträffen och vann veteranklassen på årets FM. Sista starten gjorde vi i Sjöhult i september och då blåste jag tyvärr bort honom från vatten dirigeringen. Vi hann också med ett antal jakter innan den tänkta vintervilan. Tyvärr blev Jazz akut sjuk och ingen bot fanns att ge så i slutet av oktober fick han somna in. 

Målsättningen för 2019 blir att starta wt i ökl med Lo och klara 75p gränsen. Jag vill också genomföra ett MH, starta på b-prov och bli uppflyttad till avancerad klass i rallylydnad,

 

Farväl Jazz 181021

I söndags fick jag väldigt hastigt och oväntat ta farväl av min fina vän. Världens bästa Jazzmusik har slutat att spela 💔

Vi har gjort en reklamfilm september 2018

I somras var vi med och spelade in en reklamfilm för Kvänum kök, jag och hundarna. Nu är den klar och resultatet kan du se i menyn överst på sidan. 

WT i Sjöhult 180901

Tredje gången gillt för Lokatten som gjorde en finfin runda i nkl 20, 19, 20, 15, 20 = 94p. Jazz gjorde också en stabil insats men tyvärr dirigerade jag bort honom från vattenmarkeringen på station 3. 20, 17, 0, 18, 18 = 73p för hans del. Nu är tävlingssäsongen över för i år och snart tar jaktsäsongen vid. 

Vi vann!!! FM 2018 i Varnum 180812

Lo startade i unghundsklass på lördagen och gjorde en fin runda men missade tyvärr markeringen på sista stationen så den vi fick jobba hem ihop. 14, 19, 17, 20, 2 = 74p.
 
Jazz gjorde en toppen insats och vid helgens slut stod vi som VINNARE av veteranklassen 19, 20, 18, 18, 18 = 93p. Så fantastiskt roligt!!!

FRK Smålands sommarträff 180708

Lilla Lo gjorde premiär i nkl. Han klarade tre av fem stationer och fick 19, 18, 0, 0, 18. Själv gjorde jag en tabbe på station 4 och därför nollade vi den. Jazz gjorde comeback efter vårens operation och konvalescens och som han gjorde den: 16, 20, 0, 20, 20 = 76p. Station 3 blev alldeles för omständlig och för mycket handling, även om apporterna slutligen kom in. Så nöjd med min fina farbror som alltid gör sitt bästa, trots både hettan och hög ålder.

 

Farväl Kaxe180625

Idag har min fina Kaxe tagit sin sista promenad och gått över regnbågsbron. Det är en ynnest att få leva med sin hund så länge och fast saknaden just nu är enorm, så finns det många fina minnen efter ett långt liv tillsammans.
180519 Vildsvinsprov i Agusa
Idag har Vipp gjort ett godkänt vildsvinsprov i hägn. 
.....................................................................................................................
 
180510 Rallylydnad i Lenhovda
Två nya kvalificerade resultat i nybörjarklass, 95p och en andraplacering i första klassen och 100p och en förstaplacering i den andra. Första titeln i hamn så nu får vi börja träna för fortsättningsklassen.
.....................................................................................................................
 
180429 Rallypremiär
Idag har Lo startat i rallylydnadens nybörjarklass, två starter och två kvalificerade resultat fick vi med oss hem. 93p räckte till en andraplacering, i den andra gjorde jag ett dunderfel som kostade 10p så vi fick ihop 88p och en sjundeplacering.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
180304 Premiär i utställningsringen för Lo
En trevlig dag i Moheda, uppstarten på årets tävlingssäsong. För Louies del blev det ett VG men mamma Lycka som slog till och blev BIR.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Summering 2017
Känner mig ganska nöjd med tävlingsåret 2017. Fem elitstarter blev det och vi hamnade på pallen i fyra, varav två förstaplaceringar. Han är bra när det gäller min fina Jazz. Vi blev lite orättvist bedömda på FM och det sved lite men så är det ibland.
 
Instruktörsutbildning med inriktning problemhund är genomförd och avslutad och jag fick min certifiering i augusti.
 
Vipp har inte gjort sitt MH, det blev liksom aldrig under våren/sommaren och klubbens sista MH genomfördes 1 oktober så då ville såklart Vipp hellre jaga rådjur. 
 
I maj flyttade lilla loppan Lokatt hem till oss, så mjuk och fin och glad. En riktig glädjespridare är han. Under hösten har han grundtränats i apportering och rallylydnad med målet att starta under nästa år.
 
2018 kommer bli ett riktigt tävlingsår. För Louies del är målet diplom i nybörjar- och fortsättningsklass i rallylydnad, godkänt anlagsklass viltspår och en 1:a i nybörjarklass på b-prov. Sedan ska han ställas några gånger och genomföra MH och FBR. Med Jazz kommer det bli några wt:n, lagtävling och start på FM i veteranklass. Kanske kan vi äntligen ta oss till final... Vi ska väl också hinna med att gå någon kurs, hålla några kurser och kanske genomföra ett unghundsderby. Med andra ord finns det planer för en hel massa roligheter. Gott nytt 2018!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
170903 WT i Sjöhult
Årets sista tävling, vi fick ihop 17, 17, 19, 18, 17  och det räckte hela vägen till första plats i dagens elitklass! Vi fick också fina utmärkelsen domarens val på ruta 2. Det blev en fin avslutning på årets tävlingssäsong, nästa helg börjar jakterna för vår del. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
170812 - FM 2017 Gålö
Start i ökl idag (eftersom b-provsregler gäller på flatmästerskapet). Jazz spikade uppgifterna på fyra av fem stationer. Vi hade en del krångel på fjärde stationen och sedan gjorde jag själv en dyr handlingsmiss på sista.  20, 19, 19, 12, 12 blev vårt resultat. Vi hade en härlig helg bland flatvänner, en perfekt avslutning på semestern. Nu är det bara ett wt kvar innan jakterna drar igång.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
170709 - FRK Smålands sommarträff i Asa
WT elitklass. Lite kluriga stationer där Jazz och jag inte var helt överens om hur dirigeringarna skulle göras. Däremot spikades alla markeringar och dagen summerades 12 - 8 - 20 - 20 - 14 = 74p och en sjätteplacering. Min målsättning är att lösa alla uppgifter = poäng på alla stationer men det känns som om vi kan bättre. Så nu har vi en del att träna på inför flatmästerskapet i augusti.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
170613 - kurs för Bjarne Holm
Vilken lärorik dag vi har haft, trots högsommarvärmen. Nu har vi inspiration och nya idéer till alla sommarens träningar. Älskar att gå på kurs!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
170524 - ny medlem i flocken
Idag har vi hämtat hem söta Louie från Bez-Amis kennel.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
170513 - årsträff kennel Flatterhaft
Idag har vi tävlat på kennel Flatterhafts årsträff. Jazz har gått två klasser, elitklass och mästarklass (elit, open invitation). Vi blev trea i ekl och vann mästarklassen efter en kittlande final. Extra roligt att tre av fyra finalister hade samma mamma, Flatterhaft Love Will Tear Us Apart "Mynta".

Min fina Jazz har gått elva stationer och levererat på alla. Vi fick också med oss tre vp:n: Lugn & fin för lugn handling och fint samarbete (domarnas val). Guiness vp som tilldelades den hund som visat bäst samarbetsvilja och varit mest lyhörd för sin förare. Och så blev Jazz också dagens bästa veteran.

.................................................................................................................................

 
170409 - wt elit i Baggetorp
Idag inleddes tävlingsåret 2017 för vår del. Ett härligt och knivigt upplägg av FRK Småland. Jazz skötte sig utmärkt, jag gjorde några handlingsmissar och blev därför glatt överraskad över att hamna på pallen. Så pass att Jazz satt i bilen och missade prisutdelningen ;) Är så glad och stolt över min fina kompis som alltid gör sitt bästa.
.................................................................................................................................
 
Föreläsning Viltspår - vad är det? 29 april 2017
Flatcoated retrieverklubben Småland har bett mig föreläsa om viltspår för deras medlemmar. Föreläsningen hålls här i Oskarshamn den 29 april 10 - 13. Ev. finns det platser även för icke-medlemmar. Intresserade kan kontakta mig för mer info. Du kan läsa mer om föreläsningens innehåll under fliken föreläsningar här på sidan.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Mars 2017
I veckan var det kursstart för vårens nybörjarkurs i rallylydnad, härligt att komma igång igen efter vinteruppehållet även om det fortfarande var lite vinterlikt på apellplan. I helgen kommer hundfoderexperten Marie Sallander hit och föreläser om hundens utfodring, det ska bli mycket intressant. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Februari 2017
Har påbörjat utbildning med inriktning problemhund. Eftersom jag hjälper en hel del hundägare i den här kategorin så känns det bra att skaffa sig en formell kompetens också. Tanken är att jag ska vara klar med utbildningen, ha genomfört och dokumenterat mitt projekt och göra en litteraturstudie innan sommaren.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Summering 2016
Det blev inte riktigt det tävlingsår som jag hade tänkt mig, tiden ville inte riktigt räcka till allt. Under sommaren blev det iallafall premiär i elitklass på wt, tyvärr med två nollade stationer och sedan hann vi inte med fler starter. I september startade vi ökl på b-prov för Lasse Hedman och fick ett andrapris. Jag var mycket nöjd med Jazz och även om vårt årsmål inte blev uppnått så var vi bara var en vindpust från ett förstapris. Sedan drog jaktsäsongen igång och det blev en hel del jakter för vår del, långt in i november.
 
Vipp fick göra debut i både utställningsringen och på prov men framförallt har han tillbringat mycket tid i skogen. Minst två jaktdagar i veckan har det blivit och han har visat framfötterna. Han driver allt vilt men än så länge har det bara skjutits rå och hare för honom. Men jaktåret är ju inte slut än på länge...
 
2017 hoppas jag på godkända resultat i elitklass på wt, skaffa mig formell kompetens som problemhundsinstruktör, åka på Flatterhafts årsträff, genomföra MH med Vipp, starta på FM och förhoppningsvis också kursa en del. Det finns med andra ord mycket att se fram emot. Gott nytt 2017!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
161126 - anlagsprov drevdel skog
Vipp har idag gjort drevdelen av anlagsprovet för tysk jaktterrier. Han fick följande poäng (där 4:a är topp): Jaktlust 4, skall 4, skalldrivning 3, spårsäkerhet 3, följsamhet 4. Sammanfattande kritik: 
Hunden släpps ca 10.50. Hunden har ett bra sök med fart. Några korta skall efter 3 min, snabbt tillbaka, Upptag igen, driver med utmärkt skall och hörbarhet. Några korta tappter. Hund tillbaka 11.15 och låter sig enkelt kopplas. Provet bryts 11.20.
........................................................................................................................................................................
 
161105 - internationell utställning i Växjö
Idag debuterade Vipp i utställningsringen. Han blev BIR, fick CACIB och följande kritik:
Kraftfull och välbalanserad hane. Fina ögon, välburna öron, utmärkta kindben, väl utflyllt nosparti. Stark hals och rygg. Utmärkta framben. Stark benstomme. Lång välvälvd bröstkorg, välansatt svans. Välvinklad bak behöver mer vinklar fram. Utmärkt päls och muskulatur. Rör sig med mycket bra steg. Utmärkt resning och temperament.
Nu får vi invänta jaktmeriter för att sedan ta sikte på certen.
........................................................................................................................................................................
160911 - premiär i ökl
Karlskrona visade sig från sin allra bästa sida idag i härligt septemberväder. Dubbelmarkering på vatten, landdirigering, sök med sex vilt, dubbelmarkering på land och en vattendirigering. Jazz gjorde ett bra jobb och jag var nöjd när vi var klara. Vid den avslutande vattendirigeringen krävdes lite övertalning om att göra det jag ville, därtill kom han fel i vind och då blev dirigeringen lite omständlig så det blev ett andrapris. Men han kan, min lilla Jazzmusik. Nu laddar vi inför jaktsäsongen, på lördag blir det andjakt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
160811 - träning i vildsvinshägn
Idag har Vipp fått bekanta sig med vildsvin under lite kontrollerade former. Det gick väldigt bra, han drev bra, ställde grisarna och jobbade hela tiden på ett bra avstånd. Däremot finns det en del att jobba vidare med när det gäller inkallning.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
160710 - premiär wt elit
Idag debuterade vi i finrummet på FRK Smålands sommarträff i Asa. Det blev knall och fall kan man säga då Jazz inledde med att knalla (!?!) på ruta ett, det var inte bara jag som blev förvånad. Sedan blev det 15, 20, 17 och så avslutade vi med en nolla på sista rutan. Det var en walk up vilket vi inte tränat på och sedan en lång dirigering över öppen mark som blev för omständig för att ge poäng. Men roligt hade vi och mersmak gav det.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
160423 - ökl kurs för Maria Jogeland
Idag har vi varit på kurs, kallt, kul och trevligt sammanfattar dagen väl. Nivån var ökl och det blev inte så utmanande för vår del, det är dags att kursa för elitklass!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
160328 - wt i Baggetorp
FRK Småland ordnade kanonfint wt i Baggetorp idag. Jag var funktionär i nkl och sedan startade vi i ökl. Jazz skötte sig utmärkt, däremot lyssnade inte jag så uppmärksamt på domaranvisningarna på station 5. Det kostade oss en massa poäng, 18, 18, 17, 16, 9 = 78p blev vårt resultat. Det innebär dock att vi nu är klara för start i elitklass 🙂
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Summering 2015
Under våren gjorde vi några starter i rallylydnadens mästarklass och den 2 maj erövrade vi sista titeln RLD M i Växjö. Därmed la vi rallylydnaden åt sidan eftersom mitt mål var nått. Resten av året har enkom ägnats åt retrieverträning. Den 25 april startade vi i nybörjarklass i Bromölla och Jazz fick sin etta. I juni startade vi i öppen klass på wt och fick ett godkänt resultat. Tyvärr drabbades Jazz av rävskabb i slutet av sommaren så det blev inte någon start på FM för vår del.
 
Under hösten har vi apporterat på flera andjakter och Jazz sköter den uppgiften med den äran. Där kommer hans stora arbetslust väl till pass, han arbetar envist med alla uppgifter tills han finner fågel. Det har också blivit ett lyckat eftersök på älg under jaktsäsongen. 
 
Någon start i Nordic style blev det inte, motivationen för bruksarbete ville inte riktigt infinna sig. Som det känns just nu kommer vi lägga allt fokus på jaktträning 2016. Målet är uppflyttning till elitklass på workingtest och en 1:a i ökl på b-prov.
 
Trots nådda årsmål är det också med lite sorg i hjärtat som jag blickar tillbaka på året som gått. Den 13 maj tvingades vi fatta det svåra beslutet att låta Vilse somna in. Att ta bort en 8 månaders valp, full av livslust,  är mitt livs sorgligaste händelse. Ibland har man, som vi, otur i det genetiska lotteriet. Därför bestämde vi oss ganska snart för att göra ett nytt försök med tysk jaktterrier. Så i slutet av sommaren flyttade Vipp hem till oss. Vi har inlett en försiktig injagning i slutet av hösten och han finner och driver rådjur vid varje släpp. Han driver ca 15 minuter innan han bryter och kommer åter i egna spår. Så vi ser med spänd förväntan fram emot jaktsäsongen 2016. 
 
Gott nytt 2016!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
150919 - fältprov i Skänninge
Idag har vi varit i Skänninge och tittat på anlagsprov fält för tysk jaktterrier. Så att vi vet hur det går till när Vipp ska anlagstestas nästa år. Det är alltid kul att se en ny sida av hundsverige. Jazz och jag gick i linjen i flera timmar och vi fick se några hundar klara provet.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
150727 - ny medlem i flocken
Idag har vi fått hem vår nya familjemedlem Vipp! Tysk jaktterriervalp från Ruskprickens kennel. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
150627 - premiär wt ökl
Idag hade vi lyxen att få tävla på hemmaplan då SSRK:s Smålandssektion ordnade wt i Oskarshamn. För vår del var det premiär i ökl. Målet var poäng på alla stationer och det uppnådde vi 12, 18, 20, 19, 10 = 79p. I första och sista var det vår orutin som fällde oss. Så nu vet vi vad vi ska öva mer på i sommar. Nästa helg blir det kurs för Ingela Karlsson. Det ser jag mycket fram emot då det är hennes goda råd som tagit oss dit vi är idag.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
150610 - Jazz är blodgivare!
Från och med idag är Jazz blodgivare på Läckeby djursjukhus. Han skötte sig med den äran under hela tömningen och njöt av frikadeller och energifoder som serverades efteråt. Följande krav ställs på blodgivare: Friska, ej varit utomlands, ej haft fästingburna sjukdomar, negativ blodgrupp och en vikt över 28kg. 430ml är den mängd blod som lämnas, var tredje månad. Det är lika mycket som vi människor lämnar. Såklart påverkar det hunden som ska ta det lugnt och har startkarens i tio dagar. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
150513 - Vår lilla Vilse finns inte mer
I veckan fick vi tyvärr besked om ett fel som inte går att bota. Så vi fick ta det svåra och sorgliga beslutet att låta Vilse somna in. Just nu är det svårt att ta in det ofattbara, att han är borta. Han fattas oss!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
150502 - mästartitel i Växjö
Idag har Jazz erövrat sin mästartitel i rallylydnad. Vi fick ihop 92p och en sjätteplacering. Tyvärr tappade vi 3p då jag missförstod domarens anvisning om när vi skulle börja. Inga större misstag för övrigt. Därmed har vi uppnått ännu ett av våra mål för året. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
150425 - jaktprov i Bromölla
Två enkelmarkeringar på land, sök med tre terrängskiften där domaren ville ha in vilt från samtliga tre samt två enkelmarkeringar på vatten med 30 meter transport i tungt springvatten . Jazz gjorde det han skulle och vi fick vår 1:a i nkl. Därmed är också ett av årsmålen uppnått. Nu tar vi sikte på mästartiteln och wt i ökl. 
...................................................................................................................
 
150403 - dubbla klasser i Tranås
Första klassen bjöd på en jättekul bana med flyt, många sidbyten och få stopp. Jazz hade rätt attityd under uppvärmningen och känslan från Sävsjö infann sig. Tyvärr tappade han helt fokus strax innan vi skulle gå in och vi gjorde en usel runda som resulterade i 69p. Andra klassen var en mer traditionell bana med korta avstånd och alla nya mästarmoment. Där var vi mer samspelta även om Jazz var något ofokuserad även där. 89p och en fjärdeplacering blev resultatet. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
150321 - premiär i mästarklass i Atomhallen
Idag inleddes tävlingsåret med inomhustävling i Atomhallen, Sävsjö. Jazz gjorde en helt fantastisk runda med härlig attityd och fokus. Två missförstånd samt ett känt förarfel gjorde att vi bara fick ihop 77p. Dock ett kvalificerande resultat och en go känsla inför kommande tävlingssäsong.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Summering 2014
Vi har haft en bra tävlingsår jag och Jazz. I år har vi endast tävlat i rallylydnad och vårt årsmål med uppflyttning till mästarklass är nått. Under året har vi gjort 10 starter, vunnit tre av dessa och varit på pallen i åtta. Jag har inte gått några kurser för egen del men däremot hållit en hel del kurser för andra. Bland annat fått igång en träningsgrupp i rallylydnad på klubben. 
 
2015 hoppas jag ta mig själv i kragen och starta Jazz på både wt och b-prov. Målet är poäng på alla rutor i ökl wt och en 1:a i nkl. Vi ska också få till en mästartitel i rallylydnaden och starta i den nya bruksgrenen Nordic style - spår. Vi får se hur det går. Just nu är jag full av träningsmotivation efter en lång höstvila. Lite utbildningar för egen del vill jag också hinna med och så ska väl lilla Vilse få springa lite vänstervarv innan jaktsäsongen drar igång. Gott Nytt 2015!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
141121 - ny flockmedlem!
Idag har vi varit och hämtat hem en tysk jaktterriervalp från kennel Grekas' i Lagan. Vilse heter han, söt som socker och alldeles pytteliten. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
141005 - dubbeltävling avancerad klass Linköpings HU
Idag har vi kvalificerat oss för rallyns mästarklass - härligt! Två starter idag resulterade i 96 resp. 94p vilket placerade oss som etta i avancerad A och tvåa i avancerad B.  I B-klassen flöt vi genom banan, -3p drogs för att jag trampade en gång vid min halt i 1,2,3 steg bak och ytterligare -3p för att Jazz nuddade en skylt. Sånt som händer om man är stor och lång och har en matte som vill utföra skyltarna inom 50cm gränsen 🤭 Är supernöjd med Jazz som håller ihop så fint och presterar så jämna resultat under två tävlingsdagar.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
141004 - dubbeltävling avancerad klass på Linköpings BK
Vi har haft en härlig tävlingsdag i Linköping. Två starter, två kvalificerande resultat och två andra placeringar blev resultatet, 92p resp. 94p. Jag är mer än nöjd då mitt personliga mål är att prestera över 90p.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
140830 - premiär i avancerad klass i Mönsterås
Idag schabblade jag bort oss från ett kvalificerande resultat i avancerad klass, tyvärr. Vid sitt - skicka över hinder (högerhandling) missade Jazz helt att han hade ett hinder framför sig och gick vid sidan varpå jag får hjärnsläpp och tar tillbaka honom = -10 x2. Vid ligg, gå runt gav jag inte honom det utrymme som krävdes och råkade därför trampa på honom när jag passerade och då ställde han sig såklart upp -10p. Sedan missade vi backa tre steg i högerhandling, set momentet kan vi inte ännu så det var ingen överraskning. 59p och en andraplacering. Hem och träna alltså!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

140712 - rallylydnad i Tranås
Tog chansen att göra två starter på en dag. Fick 90p i första klassen, Jazz var okoncentrerad och jag var inte alls nöjd med vår insats. I andra klassen flöt allt och när vi passerade målskylten var jag säker på att vi fått 100p. Resultatet blev dock 89p - eftersom jag gjorde fel övning vid en skylt = -10p 🤭 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

140628 - premiär i fortsättningsklass i Västervik

Idag gällde ulltröja, sydväst och regnställ då det var 10 grader och ösregen i Västervik. Jazz var allmänt okoncentrerad och nosade bland annat på en av frestelserna i åttan. 88p fick vi och det räckte till en andraplats.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

140628 - premiär i fortsättningsklass i Västervik
Idag gällde ulltröja, sydväst och regnställ då det var 10 grader och ösregn i Västervik. Jazz var allmänt okoncentrerad och nosade bland annat på en av frestelserna i åttan. 88p fick vi och det räckte till en andra plats.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


140517 - rallylydnad i Torsås
Det blev en finfin inledning på årets tävlingssäsong, 97p och en första placering. Tyvärr gjorde jag en förarmiss som kostade oss tre poäng men Jazz skötte sig med den äran.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Summering 2013
Det här året har jag fokuserat mest på att utveckla mig själv, både som tränare och som instruktör. Jag har varit på fantastiskt bra utbildningar med Anna-Lena Wendt och Ingela Karlsson (jakt) och utbildat mig till rallylydnadsinstruktör. När jag summerar tävlingsåret blev det endast tre officiella, och en inofficiell,  provstart. Tre årsmål hade vi:
1. Uppflyttning till elitklass spår
2. Uppflyttningspoäng på wt
3. Start i rallylydnad

Målet om uppflyttning till elitklass spår är inte uppnått, framförallt beror det på att jag drabbades av hybris och tänkte att vi kanske skulle klara uppflyttning utan att lära in momentet framåtsändande. Det lyckades vi inte med. I framtiden kanske jag tar upp träningen men det är troligen inte något jag kommer prioritera under 2014.

Vi har inte startat på något wt under året. Främst för att jag lärde mig massor av Anna-Lena och Ingela och därför valt att lägga om mitt sätt att träna apportering. Vi får se om det blir några starter under 2014. 

Premiären i rallylydnad är dock avklarad. Eftersom jag utbildat mig till instruktör under året kommer det bli både kurser och fler starter. Under 2014 siktar vi på att kvalificera oss för mästarklass i rallylydnad. Gott nytt år!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

131214 - premiär i rallylydnad i Sävsjö
Idag var det dags för start i rallylydnad, inomhus i Atomhallen i Hultsjö. Några nosningar och lite ofokuserad var han men vi fick ändå ihop 96p vilket ändå är ett bra resultat. Tävlingen gav mersmak så det det blir fler starter i vår.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

130810 - flatmästerskap i Västerås
457 anmälda flattar! Flatmästerskapet är verkligen en fest för alla flatägare. Eftersom vi inte fått till någon start, eller ett förstapris i nkl, fick vi återigen starta i nybörjarklass. Ruta 1 var en hörselmarkering där Jazz tyvärr blev lite störd av en fyrhjuling som åkte förbi, 16p. Ruta 2 var ett linjetag som Jazz spikade - 20p. Ruta 3 var en dold enkelmarkering - spik och 20p. Ruta 4 var en dubbelruta med enkelmarkering och sedan linjetag till samma ställe. Jazz blev här lite het och ofokuserad, 16p resp. 17p. 89p blev totalsumman vilket var ett ok resultat. Placering 34 av 153 hundar i klassen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

130519 - högre klass spår Mönsterås BK
Spåren las ut i torr skog men fick lösas i ösregn. Av 14 hundar var det tre som överhuvudtaget tog sig igenom spåren och Jazz var en av dem 🙂 Ett osäkert upptag resulterade i betyg 6, sedan fick vi 9 på spåret och 9,5 på uppletandet. Inte ens med vår allra bästa lydnad skulle det räcka till en uppflyttning och därför valde jag, för första gången i hela min tävlingskarriär, att bryta. Är ändå så otroligt nöjd med mina fina Jazz som spårar så fint trots usla förhållanden.

Nu får jag fundera om det är värt alla träningstimmar att lära in ett framåtsändande. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

130518 - Högre klass spår Oskarshamns BK
Dagen började bra, 8: på upptaget, 10:a på spåret och 9,5 på uppletandet. Eftersom jag inte tränat framåtsändande alls har vi där en säker nolla eftersom jag avstår momentet. Med ett uselt kryp måste övriga moment sitta som en smäck och det gjorde de inte idag. 494p och godkänd blev dagens resultat. Men jag skulle ju ge högre klass tre chanser (utan framåtsändandet) så imorgon är det dags igen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

130223 - Smålands allroundflat 2012
Vid FRK Smålands årsmöte blev Jazz utsedd till årets allroundflat 2012. Trots sparsamt tävlande räckte våra resultat alltså till en andra inteckning i flatklubbens vandringspris 🙂
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Summering 2012
Tävlingsåret 2012 har inte varit hektiskt precis, när jag summerar blev det endast sex officiella provstarter. Två årsmål hade vi:
1. Lydnadschampionat
2. Uppflyttning till elitklass spår

Jag hade otroligt svårt att hitta motivationen till lydnadsträning för att ta den sista elitettan, mitt mål var ju ett championat 2011. Vi hade ett lååångt träningsuppehåll, hela december, januari och februari innan jag orkade ta upp träningen igen. Istället blev det en utställning som inledde tävlingsåret och Jazz tilldelades excellent av Ragnhild Uhlin. I samma veva fick vi också veta att Jazz utsetts till Smålands allroundflat 2011.  Jag  anmälde till tre lydnadstävlingar under våren och tog sista ettan på den andra, i Nybro. Äntligen var lydnadschampionatet i hamn. 

Sommaren ägnades åt spårträning, vi tog två ettor i vilspårets öppna klass och därmed blev Jazz SE VCh. Plötsligt fanns det lite tid och motivation för apportering, vi åkte på kurs och wt med FRK Småland i juli och på flatmästerskapet i augusti. Det var väldigt roligt så jag hoppas det blir mer av det 2013.

Efter sommaren anmälde jag till högre klass spår i november för att ha ett träningsmål. Någon strukturerad träning blev det dock inte då både tid och motivation saknades, framåtsändandet jobbade vi inte med alls och i krypmomentet var målet en 5:a, då skulle vi klara uppflyttningen. Det hade vi också gjort, om inte jag shabblat bort en given 10:a i spårupptaget. 

2013 siktar vi på en uppflyttning till elitklass spår, att få uppflyttningspoäng på wt i nkl samt att prova på rallylydnad då jag ska vidareutbilda mig till instruktör. Gott nytt 2013!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

121125 - högre klass spår i Saxnäs
Premiär i högre klass spår. Tyvärr slarvade jag själv bort vår uppflyttning genom att inte lita på min hund i upptagsrutan (+ dålig kännedom om regelverket) vilket gav oss en sexa, trots Jazz eminenta upptag som utan min inblandning skulle gett en tia. Övriga moment gick i princip som förväntat, nollade framförgåendet eftersom vi ännu inte satt ihop det momentet. 461,5p fick vi ihop, 480 krävs för uppflyttning. Tävlingen gav dock mersmak så det blir nog ännu start i vår.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

120811 - Flatmästerskapet 2012 i Östergötland
Vi har haft en helhelg i Åtvidaberg tillsammans med goda vänner. Min målsättning inför FM var att ta poäng på alla stationer och det målet nådde vi med råge. 16, 19, 19, 17 = 71p. blev vårt resultat. Ett säkerhetsblås i pipan på station 1 kostade oss fyra poäng, och en finalplats. Jag är dock jättenöjd med en lugn och fokuserad Jazz som jobbade fint på alla stationer. Nu lägger vi apporteringen på is ett tag och hoppas att motivationen för bruksträning kommer, jag hoppas det blir en start i högre klass i höst.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

120806 - ny e-postadress
Jag har bytt e-post, min nya adress är: hundanna@telia.com
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

120718 - öppen klass viltspår Oskarshamn
Idag tog vi vår tredje etta och därmed är Jazz svensk viltspårprovchampion. Färska älgslag i upptagsrutan störde lite, för övrigt tog han sig genom spåret utan konstigheter. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

120708 - FRK Smålands sommarträff i Asa
Vi har haft en helhelg i Asa. Kurs för Maria Jogeland hela lördagen och wt på söndagen. Söndagmorgon hade himlen öppnat sig över Småland vilket gav svåra vittringsförhållanden i provrutorna. Jag hade inte riktigt koll på tiden och kom mycket stressad till ruta ett med en orastad Jazz direkt från bilen. Usla förutsättningar alltså. Vi jobbade dock upp oss och fick till slut ihop 14, 0, 19, 20, 18 poäng. På station 2 kom ett litet pip på transporten ut och därmed var nollan där ett faktum, tyvärr. 71 p räckte dock till en tredjeplacering i nkl. Våra VP:n från förra året lämnades till Andreas Josefsson med Vega samt Kent Wiberg med Myran.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

120617 - öppen klass viltspår Målilla
Idag har jag nog gått mitt livs hittills svåraste och roligaste spårprov. Spåret var minst sagt klurigt men helt enligt regelboken: Svår upptagsruta där endast en sida (starten) var omöjlig, upptaget låg långt till höger. Relativt enkel förstasträcka som avslutades med oblodad vinkel, tror jag eftersom Jazz ringade. Sedan en lååång passage genom en tallplantering - en rejäl tätning där jag stundtals gick dubbelvikt. Ut i våtmark full av färska älgslag, sedan ny mindre tätning i låg lövskog. Sedan ut i tallskog med blåbärsris och återgång och där ringade Jazz föredömligt - men pga vinden åt fel håll, tre varv innan det blev rätt. Sedan raksträcka fram till skottprövningen. Domaren var imponerad, jag var imponerad och Jazz var trött när vi kom till spårslutet. Andra ettan var i hamn 🙂
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

120506 - elitlydnad Nybro BK
Idag har Jazz gjort sina allra sista lydnadstävling i karriären och kan därmed titulera sig Svensk lydnadschampion. Jag fegade lite och förstärkte med två dk:n - ett i zätat och ett i rutan. De kostade oss 14p men det var det värt för det räckte ändå till ett förstapris. Äntligen har vi nått vårt mål!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

120420 - jaktkurs med Maria Cedersmyg
Vi har varit på jaktkurs i Mönsterås och som vanligt var det roligt, lärorikt och inspirerande. Jaktträningen har ju legat på is sedan FRK:s sommarträff förra året. Har ju bestämt mig för att bara ägna våren åt lydnaden så vi får se när det kan finnas tid för jaktträning igen. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

120414 - elitlydnad Oskarshamns BK
Idag var inte vår dag. Vi nollade vittringen och gjorde en urusel ruta och fjärrdirigering. Men vi har fyra tävlingar inbokade framöver så det är bara att ta nya tag. Championatet är ju trots allt bara en tävling bort...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

120212 - SSRK:s utställning i Mjölby
Jazz fick fin kritik, tilldelades excellent av domaren Ragnhild Uhlin och placerade sig som trea i jaktklassen. "Tilltalande helhet med kraft och elegans och flotta linjer. Mycket vackert huvud. Ok uttryck, ridge på nosen. Flott hals och överlinje fram till svansen som bärs något högt i stående och gående. Välvinklad, välkroppad. Stabilt bakställ. Bra pälskvalitet. Rör sig bra från sidan och bak. Vid i fronten. Härlig, glad attityd." Därmed är årets utställningsmerit klar.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

120211 - Smålands allroundflat 2011
Vid FRK Smålands årsmöte blev Jazz utsedd till årets allroundflat 2011. Extra roligt eftersom Ecco (Inkwells Buccaneer) erhöll samma vandringspris 2001.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Summering 2011
Så är vår andra tävlingssäsong till ända. Man kan väl säga att vi haft både med- och motvind under året. Tre årsmål hade vi: 
1. Ett lydnadschampionat
2. Uppflyttning till högre klass spår
3. Ett första pris i nkl på jaktprov

I lydnaden tog vi en etta i klass 3 i april och var därmed klara för elitklass. Tyvärr har vi inte riktigt fått till det på elittävlingarna, trots en hög och jämn kvalitet på träning. I princip har vi nollat något moment varje tävling, två gånger har vi haft marginalerna på vår sida men något championat blev det alltså inte. 

I brukset var planen att satsa helhjärtat under hösten då lydnaden enligt plan skulle varit avklarad... Appellklassen gjorde vi med finfina poäng i september. Sedan blev det enbart fokus på lydnaden med lite träningstid för momenten i lägre klass som följd. Vi fick trots det ihop ganska bra poäng och klarade uppflyttningen till högre klass med god marginal.

På jaktproven har min bristande kunskap och erfarenhet satt käppar i hjulen för oss. Två starter och två tredjepris i maj och sedan försvann min motivation för jaktträning. Det blev dock ett hastigt inbokat wt i juni men även där förlorade vi poäng pga bristande rutin. I år har vi dock haft vår första riktiga jaktsäsong tillsammans och där har Jazz visat sig vara en duglig jaktkamrat. Lydig, lugn och uppmärksam har han följt jakten från gömslet och alla duvor har hämtats hem utan problem. 

Nu är det snart nytt år och dags för nya mål. Under våren kommer allt fokus ligga på lydnaden och ett championat för att sedan kunna satsa helhjärtat på bruksträningen, med uppflyttning till elitklass som mål. Gott Nytt 2012!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

111212 - viltspår ökl i Mönsterås
Jazz har idag gjort sin första start i ökl och fick där ett välförtjänt förstapris. Vi får se om vi hinner med ytterligare en tävling innan året är slut.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

111126 - lägre klass spår i Saxnäs
Spårade i styv kuling på Alvaret - en riktig utmaning. Men vi hade med oss sex pinnar och slutapport efter slutfört spårarbete. Lydnaden gick bra och trots lite träning fixade vi budföring med skott och kryp (5,5 resp. 5). Våra poäng räckte till både uppflyttning och klassvinst. Ett av mina årsmål är därmed uppnått!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

111030 - elitlydnad i Västervik
Trots mycket strul fick vi idag ännu ett första pris. Tyvärr får vi inte riktigt till det på tävling, vilket ju är tråkigt när vi lyckas hålla en stabil form på träning. Men det är ju förstaprisen som räknas och nu saknas bara ett .😉
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

111002 - anslagsprov viltspår
Idag har vi tävlat lydnad i Mönsterås, fem ynka poäng och en nollad vittring från ett första pris. Bröt ihop och åkte vidare till viltspårprov, anlagsklass. Där gick det bättre och Jazz blev godkänd.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

110911 - appellklass spår
Bruksprov spår på Mönsterås BK. Jazz fick en 10:a på spåret och gjorde för övrigt en bra tävling - fem 10:or gav oss finfina 306,5p, uppflyttning till lägre klass och klassvinst i dagens tävling.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

110703 - premiär i elitklass
Idag har vi varit på Kalmar BK och tävlat. Trots en usel inkallning och dito fjärrdirigering räckte dagens prestation till ett första pris. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

110619 - SSRK:s utställning i Gränna
Regnet vräkte ner och Jazz fick omdömet very good. Fick en jättefin kritik men när hela hunden var beskriven var ju svansen kvar... "Du har en väldigt vacker hund" sa domaren. "Men han håller fanen sin för högt". Ett något kort kors i kombination med lite hormoner gav en alldeles för hög svansföring för en högre prissättning. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

110605 - sommarträff FRK Småland
Vår debut på working test. I första rutan en walk up, något som vi aldrig gjort tidigare. Andra rutan en enkelmarkering på vatten, tredje en enkelmarkering med dolt nedslag, fjärde en hörselmarkering och femte ett riktat närsök. Vi fick ihop 87 p, vann därmed klassen och blev dagens bästa ekipage - väldigt roligt och väldigt överraskande! Vi blev också domarens val på ruta ett. Fina priser och två vandringspriser fick vi med oss hem.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

110515 - NKL i Orrefors
Jazz löste provets alla uppgifter men var ofokuserad i söket. Han distraherades av båten som roddes över när vi fått in två vilt så det blev en del blås och extra kommandon för att få in fyra till. När vi gjorden entré överraskade vi tyvärr tiken före oss. Hon blev rädd och skällde och Jazz blev lite uppspelt. När vi återvände till platsen för passiviteten gav han ifrån sig några tysta pip och då var trean ett faktum. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

110508 - NKL i Lenhovda
Provet bestod av två enkelmarkeringar på vatten, ett sök med sex vilt och två enkelmarkeringar. Söket bestod av tre områden; springvatten, hagmark och så en backe med klippterräng och det blev en vägg för Jazz som inte kunde begripa vad han skulle upp där och göra. Fick in fyra vilt men alltså inga från backen, tyvärr. En trea blev resultatet.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

110409 - nytt försök i lydnadsklass 3
Efter ett lååångt vinteruppehåll tog vi idag ett första pris i lydnadsklass tre och är därmed uppflyttade till elitklass. Jazz var lite seg och nosig så det blev inga kanonpoäng men vi klarade ändå förstapriset med god marginal - 270,5p.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

101121 - premiär i lydnadsklass 3
Tyvärr ingen större framgång. Nollade både vittringsmomentet och hopp apport p.g.a. att jag blandade mig i det första och kastade apporten helt fel i andra. Så är det ibland. För övrigt skötte sig Jazz och höll ihop bra genom hela programmet.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

101009 - MH
Genomfört MH och 1:a på skotten. Nu är det bara ett första pris i lydnadsklass 3 som återstår av våra årsmål 😉. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100926 - jaktprovsdebut
NKL i Kisa gav oss ett andrapris. Jazz skötte sig jättebra, provet igenom. Tyvärr var han tveksam till kaninen på söket, det krävdes uppmaning från min sida för att få in den. Han har aldrig visat några tveksamheter tidigare så inför nästa start blir det lite hårviltsträning.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100828 - apporteringsträning med Jens P
Hela dagen har vi tränat. Det har varit arbete på linje, markeringsövningar och grundträning i dirigering. Jazz har skött sig utmärkt och nu har vi ny inspiration till höstens träningar. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100820 - röntgenresultat
Jazz är friröntgad - HD A och AD 0 (ua). Skönt! Därmed kan vi börja konditionsträna lite mer målmedvetet.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100620 - unghundsderby i Kalmar
Premiär i apporteringssammanhang. Tyvärr gick det inte alls bra, vi var alldeles för oerfarna för ett sådant här upplägg. Men det var mycket lärorikt och trevligt ändå. Och det fanns många med mycket mer erfarenhet, och antal träningstimmar, att titta på. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100606 - premiär i lydnadsklass 2
Idag tävlade i stekande middagssol. Lite segt var det men räckte ändå till 178p och klassvinst. Därmed är vi också uppflyttade till lydnadsklass 3, start i höst.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100425 - jaktinternat apportering
Vi har varit på apporteringsträning hela helgen. Summa summarum kan man säga att Jazz fick mycket beröm och att tränaren tror på en start i nybörjarklass till hösten. Jag känner mig lite mer tveksam, vi får se hur det går.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100410 - premiär i lydnadsklass 1
Idag inledde vi vårt lydnadstävlande. Vi fick ihop 186,5p och därmed ett första pris. Resultatet räckte också till klassvinst bland nio ekipage.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100325 Fotkurs med Eva Bodfäldt
Idag har vi varit på en mycket lärorik kurs i fotgående. Vi fick massor av goda råd för vår fortsatta träning. Näst bäst var att hon tyckte att Jazz var en härlig, välbalanserad flat - då blir man lite glad i sitt hundägarhjärta.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100307 - utställning SSRK Moheda
Jazz officiella preimär fick ett snabbt slut - vi åkte ut med en tvåa och följande kritik: 
Bra utvecklad junior, med en stark över- och underlinje. Goda vinklar. Bra pigment och pälskvalitet. Behöver mer ringträning.

Nu står andra aktiviteter på agendan så det blir inte någon mer start i juniorklass men troligen unghundsklass på någon av sommarens utställningar.